Findes der allerede viden?

Systematisk søgning af eksisterende litteratur -

Det første skridt når man skal lave et systematisk oversigt, som når det er lavet godt, ligger højt i forskningshierakiet. 

Du kan finde evidensen...

ET TIP: måske du kan undersøge om der allerede findes oversigtsartikler om emnet du vil vide noget om - så behøver du måske ikke starte forfra.

Vær specifik

Ofte er der lavet meget forskning. Men, man kan ikke sammenligne æbler og pærer.

Derfor vær skarp på Hypotesen

Søgeord

Definer de ord du vil søge i videnskabelige databaser på. Gerne ud fra MeSH, som er nogle faste termer i databaser, og nogle af dem du selv finder nødvendige

Skarp Hypotese

Det vil sige at definere præcis, hvad er det du vil søge artikeler om. 

Husk du kan kun stille et spørgsmål som du skal besvare!

MeSH

Store databaser som F.eks. Pubmed.com, ligger artikler ind under bestemte kategorier. Find de relevante kategorier og læs måske et par relevante artikler

Spørgsmålet!

Man er nødt til at holde sig til spørgsmålet. Uanset hvor fristende det er når man f.eks. har spurgt påvirker A på nogen måde B, så kan man ikke blande C ind i det

Søgningen færdig?

Der skal søges flere databaser, hvor den ene skal være Pubmed.com eller tilsvarende. Når der kun kommer gentagelser eller meget få nye artikler er søgningen færdig.

Systematisk Oversigt

Den bedste måde at få overblik over evidensen. Måske nogen allerede har vist noget af det man gerne vil vide med deres forskning. Det kan man finde ud af ved at lave en systematisk søgning af "artikler" - videnskabelige værker der findes om emnet.

Hvor søger man?

1

Pubmed.com eller lignende database. Her får man adgang til abstracts - men skal man have artiklerne må man på biblioteket, hvis ikke man vil betale..

2

Der skal søges på mindst to store databaser, indtil man ikke finder nye artikler med sine søgeord.

3

Det er god stil at spørge en ven - altså en der ved meget om emnet, om der f.eks. er oversigtsartikeler eller andet man ikke har fundet i sin søgning.

HUSK at notere hvad du gør

 

Hvis du vil fortælle andre hvad du har fundet ud af i din søgning, kan du skrive en oversigts artikel. I en sådan artikel skal man gøre rede for hvordan man har fundet frem til alle de artikler der indgår i oversigten.

 

Relevante artikler?

 

Næste skridt er at finde de relevante artikler fra søgningen og læse dem.

Det gør man ved at gennemgå abstracts - det vil sige et kort resume som findes om alle artiklerne. Herfra vil man ofte kunne afgøre, om det lige præces er det man har spurgt om i sin hypotese artiklen handler om. En del vil skulle sorteres fra, f.eks. hvis man har spurgt om A påvirker B, vil man måske kunne finde artiker om A's indflydelse på C, disse er her ikke relevante og skal sorteres fra. Vil man have besvaret også dette spørgsmål, må man efter man har lavet den første søgning og undersøgelse, skulle lave en ny om A påvirker C.

 

Når man ud fra arbstracts har lavet en grov-sortering kan man læse artikler, og husk at finde et system at lave noter med.

Det er en rigtig god ide at notere mens man læser.

Hvad er det for et type studie - i forhold til hierakiet.

Hvor mange deltagere var med. 

Er der nogen åbenlyse problemer med at undersøge det de har gjort på den måde de har gjort.

Er der nogle mere skjulte problemer med at undersøge det de har gjort på den måde de har gjort. 

Og selvfølgelig resultatet.

 

 

 

Sæt artiklerne i skema - brug evt. nogle anerkendte redskaber til at vurdere artiklerne.


 

Grade er et meget anerkendt system til at vurdere videnskabelige artikler. Det anbefales bl.a. af sundhedsstyrelsen og skal bruges i deres systematiske oversigter.

Du finder Grade ved at søge på hjemmesider og Pubmed.com

Brug biblioteket - De ved hvordan man søger.


 

Nogen biblioteker har kurser i hvordan man søger litteratur og hvordan man bruger databaser som pubmed. Det er især på de højere læreranstalter.

Spørg bibliotekaren, hvis du er i tvivl.

De ved også hvordan du kan få adgang til viden, uden at skulle betale selv-

Forsning for alle

www.vibhouse.dk

E-mail: Vibekes@vibhouse.dk